SPALNICA V NOVI PODOBI

Razlika med PREJ in POTEM je očitna!


Pomlad je čas, ko se z naravo vred prebudimo iz zimskega spanca in si velikokrat zaželimo sprememb. S čiščenjem našega telesa in misli sovpada tudi čiščenje našega doma. Včasih ni potrebno veliko, dovolj je že, da pobrišemo prah, vržemo stran odvečno navlako in prostor takoj »zadiha«, kar tudi v nas sproži spremembo. Spomladansko čiščenje je torej dobrodošlo za nas v vseh pogledih, a ker se tokrat nisem zadovoljila le z brisanjem prahu, sem se lotila celostne prenove manjše spalnice.

SPALNICA PRED PRENOVO

Soba je bila preveč nasičena in v njej so prevladovali oranžni toni, kar zna biti za spalnico tudi moteče, saj si v njej želimo bolj umirjene barve. Omaro, ki sega do stropa smo se zadnji hip odločili obdržati, a v tej barvi zagotovo ne.


Kje začeti? Najprej stran z vsemi nepomembnimi stvarmi, ki se skrivajo v prostoru, po omarah, v predalih in ne služijo nikomur. Tudi po Feng Šuju prah in navlaka samo ovirata pretok energije, ki mora krožiti. Ne kopičimo slabe energije v spalnici, pometimo z njo in dajmo prostor novi.

Preden smo se lotili barvanja sten in omare, je nujno narediti nekaj, za kar si boste tudi vi hvaležni po končanem delu – dobro je potrebno zaščititi s trakom vse kote, ki ne želimo, da so pobarvani in na tla razgrniti zaščitno folijo. Nastavke za vtičnice smo sneli in jih prav tako zaščitili.

Če so na steni kakšne luknjice ali neravne površine, jih izravnamo s SPEKTRA notranjim kitom. Počakamo, da se posuši, rahlo pobrusimo in površina je pripravljena za nanos prve zidne barve. V mojem primeru smo izbrali SPEKTRA siloksansko belo barvo, ki je sicer fasadna barva, a je prava temeljna osnova za dekorativno barvo SPEKTRA DEKOR quartz.

Ta bela barva je visoko pokrivna in je bil dovolj že en nanos, da smo stare »zapacane« stene spremenili v sijočo belo barvo. Ko se je dobro posušila sem naslednji dan začela z nanosom prave, izbrane barve. Stene sem kombinirala s temno rjavim tonom in zelo svetlim. Značilnost dekorativne barve SPEKTRA DEKOR quartz je, da ima zelo drobne delce, kot mivka, ki dajejo steni žameten, mat izgled. Barva se nanaša z večjim čopičem v krožnih ali križ-kraž gibih.

Dve steni sem pobarvala v temnejšo rjavo barvo (DQ 151) in dve v zelo svetlo (DQ 150). Vmes, ko smo čakali, da se barva sten posuši ni bilo časa za počitek – na vrsti je bila omara. Želela sem ji dati svetlo barvo s starinskim pridihom, zato sem se odločila za postopek, ki sicer ni najhitrejši, a je rezultat zelo zanimiv.


Bela TESSAROL akril osnovna barva za les je bila moja prijateljica dva dni. Vratca omare nisem snela, ampak sem barvala kar direktno, ker je bilo tako lažje in barva je super, ker ne zateka. Nanesla sem dve tanjši plasti in ko se je dobro posušila je sledilo ročno brušenje po celotni površini. Želela sem, da na ta način postane vidna struktura lesa in tako ustvarim starinski videz.

»Oranžna« barva lesa je končno izginila! Po intenzivnem brušenju je sledil še končni premaz za zaščito lesa – TESSAROL akril lak. Super je, ker so vse HELIOS barve, ki sem jih uporabila na vodni osnovi, tako niso neprijetne za vonj, so prijazne okolju in nam, ter gredo tudi dol iz oblačil – le hitro moramo ukrepati!

JUHEJ, dobra energija lahko sedaj zaokroži v tej spalnici in vstop v pomlad bo stanovalcema zagotovo bolj sveža in lahkotna! Tukaj je SPALNICA PO PRENOVI:

Kita sem zašila že nekaj časa nazaj – katere živali so se mu še takrat pridružile poglej TUKAJ.

Oranžno in rumeno barvo sten je zamenjala svetlejša in temnejša v rjavem tonu. Nočni omarici sta zamenjala dva stolčka, lučke niso več nujno enake. Dodatke sem izbrala v modri barvi, ki se odlično podajo k barvi sten. Modra je v spalnici še posebej priporočljiva, ker nas pomirja. Kombinirala sem jo s kančkom roza barve, saj sta letos v interierju zelo modna kombinacija. Najbolj sem vesela za omaro, ki je bila že skoraj mišljena za v kamin, a sem jo rešila z belo barvo v prenovljeni podobi in žal bi mi bilo, če bi jo zavrgla. ZENDOM je poskrbel za čudovito posteljnino. Z malo truda in dobre volje lahko dosežete veliko spremembo v prostoru in s tem privabite nove energije za vsakodnevne izzive. V spalnici začnemo in končamo naš dan – naj nam prinaša dobro počutje in miren spanec, da lahko z nasmeškom začnemo nov dan!


Ideja, izvedba in foto: JK DIZAJN v sodelovanju s HELIOS barvami.

Fotografirano z novim Fuji x70.

Objavljeno v aprilski številki revije Lisa Moje stanovanje.