Siva barva v otroški sobi?

DA ali NE?


Morda je bil vaš prvi odgovor negativen, ker nam za otroško sobo pridejo najprej na misel vse druge barve, kot siva ali celo črna. A včasih lahko barvaste stene poleg pohištva, igrač, oblačil, posteljnine, knjig, preproge … v vseh možnih živih barvah v prostoru delujejo zelo kaotično. Brez skrbi, otrok se bo naučil prepoznavati barve tudi če nima mavrične stene. Vsa pisanost z otrokovim karakterjem vred bo slej ko prej osvojila sobico, tako lahko izberemo za steno bolj umirjene barve. Ali celo samo eno barvo. Poleg bele sem za tokratni projekt izbrala – sivo!

STENA V OTROŠKI SOBI PRED PRENOVO


Za navdih je bil dovolj le otroški kozarček, (našla sem ga v spletni prodajalni MOJA MALA SOBICA) s potiskom črnega oblačka in že sem imela v mislih velik oblak, ki ga bom narisala čez polovico stene v sobici. Prijateljica Tina, mamica leto in pol starega malega navihanca se je odpravila na morje in mi pred odhodom zaupala ključe in sobico. »Lahko narediš kar želiš, samo da ne boš preveč »nakičala« stene z barvami«, je veselo predlagala. Hm, kot da bi že slutila v katero smer se nagibam …

Želeno barvo sem prej izbrala v Helios Premium centru v Domžalah, kjer je na voljo veliko več kot le 50 odtenkov sive! Barva SPEKTRA EXTRA v  odtenku G164 po barvni karti Monicolor Nova je bila moja izbira za oblaček v otroški sobi.


Steno je bilo najprej potrebno osvežiti z belo SPEKTRA EXTRA barvo, saj je poleg mat unčinka, odporna tudi na mokro brisanje – idealno za otroško sobico.

Ko se je sloj bele barve dobro posušil sem s prosto roko s sivo kredo narahlo narisala krivulje, ki ponazarjajo velik puhast oblak. Izbrala sem kredo, ker se črte lahko tudi enostavno zbrišejo. Potem sem s čopičem, ki ima poševno rezano konico zarisala rob oblaka. Takšen čopič je idealen za risanje natančnejših linij.

Za tem mi je ostalo le še barvanje preostale površine oblaka. Čopič sem zamenjala za srednje veliki valjček. Ne, tokrat pri barvanju nisem potrebovala dodatnega mojstra, ker sem pri vihtenju valjčka že kar vešča, sicer mi še vedno uide kakšna kapljica barve na oblačila, a če si hiter, se barva iz oblačil takoj spere z vodo.

Ena, dva tri in oblak se je prikradel v sobo kot bi mignil. K sivi barvi in k svetlemu pohištvu se vedno lahko kombinirajo pastelne barve  od modre, zelene do vijolične. Pisanih stvari se bo v sobi hitro nabralo in belo – siva kombinacija z dodatki črne jih bo malo umirila.


STENA V OTROŠKI SOBI PO PRENOVI

Iz sobe sem pospravila stvari, ki jih malček ne bo potreboval in malo drugače organizirala pohištvo, da prostor »lažje diha«. V sivi oblak sem pritrdila napis »Sladke sanje« in dve kljukici, kjer se lahko menjujejo fotografije. Sladoled na omarici ponoči služi kot lučka. V veliko vrečo sem skrila ostale igrače in knjige pospravila v košaro na polici. Tudi ostali dodatki so v sivi, črni in beli barvi.

Soba deluje enostavno, umirjeno in še vedno ohranja otroško igrivost, ki se bo z naslednjimi dnevi z njo samo še napolnila. Torej, siva v otroško sobo? DA!

In še pozdrav za dobro jutro!


Ideja, izvedba in foto: JK DIZAJN v sodelovanju s HELIOS barvami.

Uporabljeni izdelki blagovne znamke Helios so na voljo v vseh bolje založenih slovenskih trgovinah z barvami in gradbenim materialom.

Fotografirano z novim Fuji x70.

Objavljeno v oktobrski številki revije Lisa Moje stanovanje.

HVALA mojamalasobica.si >> pri njih sem našla črke za napis na steno, “light box” s črkami, pladenj, kozarček in lučko v obliki sladoleda.