Urbani vrtiček

    Ali miren kotiček za hišo …


Majhen prostor sedaj ne bo več izgovor, da si ne moremo doma ustvariti mini vrtička z začimbami. Sama nisem vrtičkar, a ko sem pred dnevi na spletu naletela na video, kako leseno paleto spremeniti v dom za zelenje, sem si rekla: “To zmorem tudi jaz!” Dobro, z manjšo pomočjo, da je šlo hitreje. Takšen delovni vikend je vedno dobra ideja za druženje in pomladni sončni dnevi so kot nalašč, da postanemo “sam svoj mojster”.

Odpadna lesena paleta je lahko nadvse koristna stvar. Po navadi jo sami nimamo doma, zato je najprej potrebno premisliti, kje jo bomo dobili. Imejte oči na pecljih, saj se lahko že za naslednjim ovinkom ali pri sosedih skriva pozabljen zaklad. Jaz sem svojega res ujela pri sosedih in prijazno so mi ga odstopili.

1. Ko imate v rokah glavnega akterja – paleto, se misija “ponovne uporabe” lahko začne!

2. Moška roka pride v naslednjih korakih še kako prav. Paleto je bilo potrebno najprej očistiti. Brusilni strojček je nato “pel” kar nekaj časa, ker sem želela, da je les bolj gladek. Tudi na roke gre, vendar počasneje.

3. Dve ožji letvici na paleti sta morali stran. Ne zares stran, le pozicijo bosta spremenili.

 4. Odstranjeni letvici namestimo na drugo stran tako, da ustvarimo korito za naše rastline.

 5. Preden paleta prevzame novo vlogo, jo moramo tudi ustrezno zaščititi. Najprej sem les premazala s Helios BORI impregnacijo z biocidom W.  S tem ga zaščitimo pred vremenskimi vplivi, lesnimi škodljivci in plesnijo.

6. Naslednji dan sem “korita” obložila z debelejšo folijo in jo ob robovih pritrdila s pomočjo spenjača. Zelišča in rožice pa so že komaj čakale, da skočijo v nov domek.

7. Ko se je nanos impregnacije dobro posušil (priporoča se 24 ur med naslednjim nanosom), sem začela s premazovanjem lesa s Helios BORI gel lazuro. Ker sem želela temnejšo barvo lesa, sem izbrala odtenek v TIK barvi. Pri Heliosu predstavljajo novo, izpopolnjeno recepturo BORI lazure, saj ta vsebuje strukturo gela, kar omogoča hitro in enostavno nanašanje premaza, brez kapljanja.

Posebnost gel lazure je tudi ta, da je pred uporabo NE MEŠAMO. Ko sem tako nanašala prvi sloj, sem postala kar malo lačna, saj me je gel lazura po izgledu precej spominjala na čokoladni puding. ;)

8. Preden je zelenje smuknilo v nov vrtiček, se je morala gel lazura dobro posušiti, da sem lahko nadaljevala z delom. Na dno korit sem posula malo kamenčkov, do polovice zemljo, dodala začimbe in rožice ter jih še pokrila z zemljo.

 9. Komaj sem čakala, da mini vrtiček odnesemo na svoje mesto – miren kotiček za hišo, kjer se v senci trte berejo knjige in prirejajo pikniki. Sedaj bodo še bolj zanimivi, saj si bomo sveže začimbe lahko odtrgali kar sproti.

Aha, še nekaj je – ne vem ali ste opazili, ampak dodala sem še eno leseno desko na dnu palete, da sem dobila dodaten prostor za cvetoče trobentice in mačehe, ki popestrijo bivanje ostalih začimbnic.

Takšen mini vrtiček je lahko prav priročen na balkonu stanovanjskega bloka in oživi mestno džunglo. Ni kaj, super ideja – palete z zelenjem na vsak balkon, torej! ;)


 Izvedba in foto: JK DIZAJN v sodelovanju s HELIOS barvami.

Uporabljeni izdelki blagovne znamke Helios so na voljo v vseh bolje založenih slovenskih trgovinah z barvami in gradbenim materialom. Oglej si PRODAJNA MESTA.

HVALA vrtnarstvo WEBER, mami in tato. <3