SAFARI

Prebudite pustolovca v sebi!


Sicer je bila tale objava mišljena za peklensko vroče poletne dni ampak, ker ti letos nikakor niso našli pot do nas, sem se odločila da vas z njo malo pogrejem. Kar se mi sedaj zdi še boljša ideja! Sploh zato, ker se na safari lahko odpravite skoraj v vsakem mesecu v letu. Najbolj ugodna sezona je od junija do oktobra, ko nastopi suho obdobje. V tem času pa lahko naletite tudi na večje migracije divjih živali, kar je še posebej osupljivo za opazovalca, ki nekaj takšnega vidi prvič.

S Simono sva bili na safariju prvič, sicer nisva ujeli najboljše sezone za opazovanje, ker je konec meseca novembra v Keniji že deževno obdobje, a nič zato, ker so ponavadi takrat cene nižje in tudi gneče je manj.

Malo manj prijetno pa je, ko te sredi ničesar med divjimi živali ujame kratka nevihta, ki v sekundah spremeni peščeno pot v reko. Zelo neugodno je tudi, če se kombi potem ugrezne v peščeno blato, ki te ne spusti nikamor več in ujet čakaš, da voda vsaj malo odteče, da se lahko premakneš naprej. Ni signala, iz grma lahko vsak čas skoči kaj zanimivega, približuje se mrak in od hrane imamo samo stare krekarje in steklenico vode. In ko sem veselo naznanila šoferju nadvse bilijantno idejo, da gremo pač malo porinit avto naprej, saj smo štirje močni, sem dobila hitro nazaj odgovor v glasnem in zelo resnem tonu: “Lady, don’t even think get out of the car, sit down!”

1. pravilo na safariju je torej: ne zapuščaj avta, v nobenem primeru! Verjetno vodič že ve, kaj dela. :)

2. pravilo, na katerega morate biti pozorni še preden se odpravljate na pot na safari je, da imate primeren stajling. Brez zelo kričečih, predvsem rdečih barv. Nekatere živali bi se znale vnemiriti, kar si nikakor ne želite. Super so lahka oblačila, peščenih barv in naravnih materialov. Čevlji naj bodo udobni in zaprti. Sandale in visoke pete pustite torej doma.

3. Sonce zna biti peklensko! (Tukaj pride sedaj ta moment, ko vas želim malo pogreti.) Sončna zaščita je nujna, jaz sem se mazala s faktorjem 50! Ne pozabite na sončna očala in safari klobuk. Slamnatega brez vrvice vam utegne odnesti in ker nisva bile najbolj pripravljene na to, sva klobuka kupili pred vstopom v nacionalni park Tzavo. Ne pozabite se barantati za ceno!

4. Ostali pripomočki, ki jih ne smete pozabiti: torba naj bo čim manjša, naboljši je nahrbtnik. Če hočete podrobno videti ves živalski svet okoli vas, si vzemite tudi daljnogled. Ko sonce zaide se zna zelo hitro shladiti, zato kakšen pulover ali jakna ne bo odveč. Takrat začnejo napadati tudi komarji, razpršila dobrodošla! Vodo imajo ponavadi vodiči za zelo ekipo, ker je to všteto v ceno, vendar je ni nikoli premalo. Fotoaparat! S telefonom so slike sicer tudi dobre, a je super, če imate fotoaparat z dobrim zoom – om.

5. Vzemite na znanje, da obisk safarija zahteva tudi nekaj predpriprav. Torej ne morete ga ravno planirati kot krajši izlet, ampak se na celotno potovanje dobro pripravite. Zagotovo boste našli veliko nasvetov v potovalnih agencijah, če pa se odpravite sami, kot sva se midve, vam koristni nasveti popotnikov pridejo še kako prav.

Ker pa se nama je kralj živali vztrajno skrival in ga nisva opazili niti z daljnogledom, morava seveda safari planirati še enkrat v prihodnosti. Komaj čakam naslednjo pustolovščino! Vam pa želim veliko uspešnih jesenskih pustulovščin, pa čeprav bodo morda v mestnem safariju ;)


Če ste zamudili mojo objavo o obisku Kenije, kjer vas čaka še več zanimivega branja in fotografij, si jo lahko preberete TUKAJ.