Berlin

 

V znamenju mavrične črnine.


Ni veliko takšnih trenutkov, ko se odločiš in greš. Vsekakor pa bi jih moralo biti več. Da te malo spravijo iz tira, ki je še vedno pravi, a ne vsakdanji. Sicer se je moj “tir” kazal že veliko prej, vse poti so me dobesedno vodile v Berlin. Ko tako redko prižgem televizijo in še tam poročila iz Berlina ob 25. obletnici padca zidu, grem s prijatelji v naš ljub lokal Daktari, se usedem na zofo in na levi strani poleg mene “sedi” knjiga z naslovom, hja, Berlin! Kličem znanca, ga sprašujem nekaj nasvetov glede naše destinacije, a on na koncu pogovora še doda: “Sicer pa jaz sedaj živim v Berlinu pokliči, ko boste tu!” Ma, kako priročno! Celo v Beograd sem se morala peljati, da sem na Manjinem hladilniku zagledala tale magnet, na katerem je bila obešena še moja (ne)srečna številka. Če to ni znak, da moram v Berlin, naj me koklja brcne!

Ni me brcnila koklja, jaz sem brcnila dva prijatelja, “zakurblala” avto in že smo bili na poti. Aja, pozabila sem povedati, da smo v nemško prestolnico vzeli tudi “slepega potnika”, ki mu je vera zapovedovedovala določene rituale. Ne glede na globok prepad med našim mišljenjem o tem kaj obstaja in ne obstaja ter katera življenjska sila nas vodi, nas je naš novi prijatelj opomnil o strpnosti do raznolikosti. Dobra popotnica za mesto, kateremu smo se približevali, ki se je vse to že moral naučiti iz zgodovine. Naš “road trip” je bil sila zabaven in 11 ur je minilo kot bi trenil.


Ko se sprehajaš po Berlinu imaš občutek, da je celo mesto narejeno za “underground” nočno življenje in tudi če si sicer vajen oblačenja v pisana oblačila, te tukaj vse povleče na črno. Sicer čudno izstopaš. Celo vstopnico za v nekatere njihove klube si lahko priboriš le s to barvo.

The Optimistic Store in The Early Bird Hype sta dve izmed mnogih prodajaln s konceptom. V prvi imajo poleg kozmetičnih izdelkov, nakita, drobnih darilc in ostalih dizajnerskih stvari na voljo tudi oblačila domačih modnih oblikovalcev. Seveda prevladuje črna. Druga ima poleg nekaterih naštetih stvari na voljo še aktualne vinil plošče elektronske glasbe.

COS je nekaterim že poznana skandinavska blagovna znamka oblačil, mene pa je v njihovi prodajalni pritegnil tudi tale kotiček, ko sem se po napornem šopingu morala malo oddahniti. Čakala sem le, da me še kdo postreže s kavo. Zaman. Tako smo morali med odkrivanjem vseh dizajnerskih prodajaln poskrbeti tudi za okrepčanje in bili prijetno presenečeni.

Toliko, kolikor je manjših trgovin s konceptom, toliko je tudi različnih barov, ki kar tekmujejo s svojo izvirnostjo v notranji opremi. Ali v njih prevladuje urejeni kaos, kolaž vseh stilov ali minimalistična privlačnost. Nekako sem pristaš stila manj je več, a se dobro počutim tudi v kreativnem kaosu.

V nekaterih lokalih lahko spet zaman čakate, da vas bodo postregli za mizo, naročilo se opravi za pultom. Tam je po navadi pripravljena že navadna voda v stekleničkah, katero si lahko jemljete po svoji volji. Napitnina? Ni nujna, je pa seveda dobrodošla ravno tam, kjer se natakarji bolj potrudijo.

#SILO Coffee

Processed with Rookie

#THE BARN Coffee Shop

                 

#FACTORY GIRL

#MORNING GLORY Coffee Shop


Ne, nismo samo posedali po lokalih, lovili wifi in nakupovali. Kljub ostremu vetru in hladnim temperaturam smo uspeli videti nekatere ostale zanimive točke in se ob tem izobraževali. Moj duhoviti prijatelj Aljaž naju je namreč označil za “podhranjene” v znanju iz zgodovine in to smo morali nemudoma popraviti. Niso nam ušli Treptower park, Brandenburška vrata, Fernsehturm, Berlinski zid, Potsdamer Platz, Holocaust memorial in Checkpoint Charlie.

#TREPTOWER PARK

#HOLOCAUST MEMORIAL

#BRANDENBURG GATE

#FERNSEHTURM

#BERLINSKI ZID

#CHECKPOINT CHARLIE


Čeprav je Berlin prepleten s podzemno železnico smo veliko raje delali mreže peš in gledali naokoli s čim nas to mesto še lahko preseneti …

Uf, ja – nočno življenje! Če ste za “party sceno”, potem je to raj za vas. Žurate lahko dokler ne omagate. Mimogrede se lahko spomnite, da boste po nedeljskem kosilu odšli poplesavat na elektronske ritme (namesto na narodno-zabavne).

In kot sem že prej omenila, je za vstop v klub najbolje izbrati črno. Dobro, tudi siva gre. Morda pa je zato črnina tako privlačna, ker v sebi nosi mavrico vseh barv, tako kot mesto samo. In ker je v klubih prepovedano fotografiranje, vam lahko samo namignem, da boste v zloglasnem Berghain-u zagotovo videli obiskovalce, ki so si za žur izbrali poseben stajling. Kakšen? To boste morali preveriti sami. ;)

Po celodnevnem pešačenju in celonočnem plesu vam naslednje jutro ne preostane nič drugega kot dopoldansko spanje/poležavanje. Obstaja velika možnost, da si naberete novih moči in vse skupaj daste na tipko “repeat”. Hej, saj smo vendar v Berlinu! Ja, to je bil naš popularen stavek, ki smo ga pridno uporabljali vseh pet, nepozabnih dni. Priporočam! ;)


ZAHVALA: Simoni, Aljažu, slepemu potniku, edinemu Edinu, Tanji, Tomažu, Roku, Sandri, Dijani in še mnogim drugim, ki so mi naredili to pot še bolj mavrično. Love to all!