Barve KENIJE

 Prvič na črni celini.


Ko se zjutraj zbudiš pod belo tančico, brez budilke ob nenavadnih zvokih živali, veš, da si na drugem koncu sveta. Toplota tukaj ne pojenja še od večera in svetloba predrami največje zaspance – tudi mene! Ta nenavadno privlačen svet te pač ne pusti poležavati celo dopoldne, pa tudi sam se zavedaš, da je toliko za raziskati, da je vsaka minuta dragocena.

Ideja o obisku Kenije je prišla spontano. V bistvu se moram najbolj zahvaliti Simoni in Matjažu. Hvala! Lahko rečem, da je bilo to potovanje največje doživetje prejšnjega leta in vtisi so po nekaj tednih še vedno živi. Ko po nekaj urah po pristanku prebrodiš kulturni šok, začneš uživati. Sedaj  me greje misel poležavanja Pod Palmo in širni pogled na savano, kjer je edini zvok samo veter in hoja mogočnih živali.

Otroci ne potrebujejo pametnih igrač, računalnikov in drugih sodobnih naprav. Najbolj so srečni, če jim prineseš bonbon in jih veselo pozdraviš  “Jumbo”! Nasmejani obrazi te spremljajo vsepovsod. Stara guma in palica sta zabava za ves dan. Stvari so tukaj tako preproste. Brez hitenja. ”Pole, pole!” slišiš na vsakem koraku. Počasi! Nikamor se ti ne mudi! To še vedno nosim s seboj kot “opomnik”. Naenkrat  vse postane bolj jasno.


Obisk sirotišnice “Rojo Rojo” v kraju Kilifi. Tukaj živi 13 otrok starih do 17 let. Skromna oprema v spalnicah, učilnica, kuhinja in prostor za igro. Na vrtu gojijo nekaj hrane in imajo svoj ribnik. Fantje se pohvalijo, da znajo že loviti ribe. Najbolj so bili veseli knjig, zvezkov in ostalih šolskih stvari. Zelo so željni znanja, nam je potrdil skrbnik. Eden od njih pa si želi postati pravi nogometaš. Velike sanje malih otrok me vedno navdihujejo. “Vse je mogoče!” jim prišepnem.


Na obisku sva bili tudi pri Bill-u, prikupnemu Nemcu, ki se že 30 let vrača v Kenijo. Ima svoje mini posestvo na katerem vzgaja rastline in goji koze ter kokoši. Živi blizu kraja Malindi in do njega sva se pripeljali s Tuk Tuk-om. Prava pustolovščina! Družbo mu, poleg živali (tudi tistih nepovabljenih), dela njegov “postrežček” Malimu, ki mu pomaga pri vseh hišnih opravilih.

Bill je naredil že veliko dobrega v okolišu reke Tane, saj je s svojimi humanitarnimi projekti pomagal zgraditi dve šoli in vrtec. Spregovorila in spoznala sva se na letalu, ko smo ravno zaokrožili okoli Kilimanjara in ni se mogel načuditi razgledu, kakšnega vidi prvič po vseh teh letih. Del njegovih projektov lahko postanete tudi vi. Več informacij na spletni strani www.tarikih.de (stran je samo v nemškem jeziku).


Tik pred mejo s Tanzanijo leži Wasini island. Tam smo si po ogledu delfinov in plavanju z morskimi želvami med koralnimi grebeni privoščili odlično morsko pojedino. Velik del obalne Kenije je muslimanski, pot nas je vodila tudi mimo tamkajšnje osnovne šole, od koder je bilo že od daleč slišati nenavadno mrmranje. Zmotili smo jih pri branju Korana.


Pot naju je vodila tudi med tamkajšnje vasi. Družino smo obiskali ravno med kuhanjem čaja. Nekdo ima želočne težave, nam je pojasnil “vodič”. Kasneje nam pokaže še druge rastline s katerimi si lahko lajšamo marsikatero težavo. Tudi težke bolezni se lahko ozdravi v naravi, a novim generacijam tega znanja žal primanjkuje.

Takole izgleda tipična kuhinja, ki ji seveda kraljuje ženska. Ženske skrbijo praktično za vse: otroke, hišo, hrano, vodo, kurjavo, tudi za zaslužek. A ne izgleda, da bi se pritoževale.

Moški? Ti postopajo pod drevesi in hodijo v lokalni bar na palmovo vino (mimogrede, ogabnega okusa). Tisti bolj pridni delajo kot trgovci, vozniki, vodiči ali ribiči. Na vprašanje, zakaj imajo vendar toliko otrok (od 6 – 10), odgovorijo: “There is no entertainment!” Aha!

  


Na drugi strani – le korak od blatnih hišic – naju je vsak dan čakala prijazna postrežba in omamno dober zajtrk. Preprost, z evropskim pridihom, a jedla bi ga lahko vsak dan. Mangov smuti, “French toast” s penastim maslom, masala čaj, ananas, papaja … Okus sadja dobi tukaj nov pomen. Mnjami!

Lahko bi se navadila takšnih dni, ko ugotoviš, da je tvoja edina skrb, kako dobiti belo meso iz svežega kokosa ali streti rakov oklep, da prideš do sladke sredice. Barvito okolje prežeto z nenavadno dobrimi okusi te zasvoji in želiš si ga odkrivati vsak dan znova.


Od hišic iz blata in malo večjih hiš do luksuznih vil in resortov. Država, ki ti ponuja morje možnosti in te ne pusti ravnodušnega. Life is beautiful! (V vseh barvah.)

Distant RelativesKilifi’s eco – lodge & backpackers

Madafoos Beach Bistro Diani

Če ste ravno v iskanju poročnega potovanja ali same lokacije za poroko, je to pravi kraj! Nosili vas bodo po rokah in prijazno ustregli vsaki vaši želi. Mara Engai Indian Ocean Retreat je raj na zemlji, preverjeno!

V Kenyaways Kite Village sva zaman čakali veter, da bi poskušali v zrak dvigniti kajt. Diani beach je ena izmed priljubljenih kajtarskih lokacij in H20 Extreme poskrbi tako za začetnike kot za bolj izkušene. November ni ravno mesec ugodnega vetra, tako se bom morala za to dogodivščino še vrniti ;) Ah, kakšna sreča!