MOJ KOTIČEK MIRU

 

- INTERVJU objavljen v reviji AVENIJA -


“Diplomantka v oblikovanju notranjega dizajna, manekenka, modna oblikovalka in blogerka nam je razkrila, kako bi bil videti njen kotiček miru in spokoja – bralni kotiček, za katerega pravi, da je zen kotiček za pobeg v drugi svet.”


Je izbirati pohištvo in kose za svoje stanovanje, glede na to, da ste diplomirali v oblikovanju notranjega dizajna, lažje?

Včasih zna biti težje, ker so mi všeč različni stili in potem ne vem, katero rdečo nit bi izbrala. Vsekakor pa je lažje, ker približno vem, katere kose pohištva ali dodatke grem iskat v določeno prodajalno. Je pa hecno, da še pri zajtrku doma gledam, kako postavim košaro za kruh, ali je prtiček obrnjen v pravo smer, ali so rože v vazi na pravem mestu na mizi in ali so okrasne blazine na kavču lepo poravnane.

Kakšen stil vam je pri srcu? Opazila sem, da imate radi retro pridih?

Res je, retro je tako ali tako ‘in’ in ti nekako zleze pod kožo. Všeč mi je mešanje stilov v smislu: vzamem kakšen močen retro kos in ga kombiniram z modernim pohištvom, vse pa rada začinim z barvami ali vzorci. Pogosto se držim ‘pravila’, da kose pohištva, za katere vem, da bodo dolgo časa v stanovanju, vzamem v bolj osnovni barvi in dizajnu, ki ni tako vpadljiv, in potem to kom
biniram z manjšimi dodatki, ki jih lažje pogosto menjujem.

Spremljate smernice v pohištvenem dizajnu?

Ne držim se tega, ker mi je na prvem mestu pomembna uporabnost pohištva. Včasih se res čudim, kaj je določen oblikovalec razmišljal, ko je oblikoval določen zelo drag kos pohištva, ki na koncu ne služi dejanskemu namenu – je bolj kot skulptura. So izjeme, a teh si večina ne more privoščiti.

Odločili ste se, da opremite bralni kotiček – zakaj?

Mogoče zato, ker si ga tudi sama želim (smeh), ampak za zdaj v stanovanju ni prostora. Naredila bi si ga kot neki zen kotiček, morda bi še dodala kakšno rožo in blazino za telovadbo. Ko bi se ‘utrudila’ brati, bi še malo potelovadila in obratno. Za zdaj pa ta bralni kotiček, ki je na mojem seznamu želja, menjata postelja ali kavč.

Kaj naredi bralni kotiček prijeten?

Pomembno se mi zdi, da je stol ali naslonjač udoben, s kakšno dodatno blazino več, in seveda dobra svetloba. Da ni hladen tudi po občutku, zato sem dodala preprogo in rumeno barvo kot kontrast turkizni.

Si sicer vzamete čas za kakšno dobro knjigo?

Nujno, tako pobegnem v kakšen drug svet.

S svojimi idejami ste pomagali tudi pri nadaljevanki Usodno vino. Kaj vam je dala ta izkušnja?

Pomagala sem pri opremljanju studia. Delo na terenu mi je ljubše kot delo na papirju, a vendar se ravno pri obsežnejših projektih pokaže, da je dobra predpriprava ključnega pomena. Včasih šele v realnem prostoru vidiš, da nekaj ni mogoče izvesti, kot si si zamislil, in takrat so potrebne hitre odločitve, iznajdljivost in velika mera potrpežljivosti. Ko je bil prostor postavljen, smo potem še dodatno z režiserjem, glede na kadre, prilagodili pohištvo in dodatke. Zelo svojevrsten način dela in odlična izkušnja.


Pohištvo in dodatke najdete v prodajalni Harvey Norman.

Revija Avenija, 26. 2. 2016; Pripravila: Tjaša Kokalj