Beograd

 

Mesto z burno preteklostjo in s svetlo prihodnostjo, ki v sedanjosti ponuja, da ga zaužijete s polno žlico.


V Beogradu sem bila nekaj let nazaj, mimobežno. A nekaj me je vleklo tja nazaj vse do prejšnjega tedna. Za to se moram zahvaliti Manji, ki sedaj živi v delčku bivše Jugoslavije in pravi, da ji nič ne manjka. Celo tako zelo se je udomačila, da jo le še tu in tam vprašajo “Odakle si?” Z mojo polomljeno srbščino je bilo to vprašanje seveda neizogibno na vsakem koraku. Nič zato! Zabavale smo se kot že dolgo ne. Smeha polni prostori in ulice. Glasba, shopping, kot ga pri nas ni, nove ideje, mraz in sushi namesto čevapčičev. Vse to in še veliko več je mesto, ki je doživelo že toliko hudega, a se vedno znova pobere. Vstane, pobriše iz sebe prah, navrže še kakšno šalo, ki obvezno vsebuje kletvice,  “i samo ide dalje!”. To lahko razume le ta (naš) konec sveta. Morda mi je tudi zato všeč, ker nekaj njegovega temperamenta nosim tudi v sebi.

Po nekaj urni vožnji in poslušanja zagate sopotnika, kako je v glavno mesto Srbije prišel iskat sestrično, od katere ne ve ne naslov, ne telefonske, je bil srčen objem in nasmeh Manje več kot dobrodošel! In ko sem mislila, kako se bom udobno namestila na kavč in si malo spočila, mi je bilo kmalu jasno, da v to mesto pač nisem prišla lenarit.

Seveda prideš lačen, a vonj špikane pleskavice je nadomestil omamno dober sushi, ki moram priznati prekaša marsikatero ponudbo pri nas. Velike porcije, ugodna cena in veseli želodčki. Super kombinacija! Manja se je na moj prihod dobro pripravila, saj sva imeli v naslednjih urah naročene termine pri manikerki in frizerju. Jah, neurejene res ne moremo hoditi naokoli! Se razume, da mi tako imenovana “fen frizura” ni mogla uiti.

Zadete od urejenosti, sva odplesali v Manjino ljubo trgovino s konceptom – Supermarket. Tam naletiva tudi na “štender” znamke JSP (Jelena & Svetlana Proković) in našega Mirota (Miro Mišljen). Kot bi trenil sva se že gužvali pred ogledalom in v garderobi za pomerjanje.

Processed with Rookie

Supermarket poleg “šopinga” domačih in tujih oblikovalcev v drugem kotu ponuja tudi hrano in kotiček za druženje z otroki. V tem prostoru bi lahko sedela cel dan s svojim računalnikom in se ugnezdila v svoj košček pisarne. Le nekaj sem pozabila – nekadilski zakon tukaj še ni dobil svoje veljave. Če jo kdaj sploh bo. Ampak v otroški kotiček pet pepelnikov res ne sodi. Minus!


Večer sva preživeli z Daliborjem in mladimi slovenskimi oblikovalci, ki so prejšnji večer v Beogradu sodelovali na tednu mode. Ne, nimam skupinske fotke, ker smo dragocen čas raje zapravljali z izmenjavami idej in pripovedovanju dogodivščin preteklih dni. In uživali v prijetnem ambientu kavarne in restavracije Boutique v centru mesta.

Noč smo zaklučili s turnejo po klubih pod znamenitim Brankovim mostom. Ne burek – tukaj se sredi noči nahraniš z odlično pico in če imaš še dovolj energije se po stopnicah do stanovanja odpraviš peš. In srečaš še tale grafit.


Naslednji dan sva rahlo utrujeni zakorakali v nov dan, a nič manj zagnano. Začeli sva ga ležerno v lokalu imenovanem Smokvica. Pozor, nevarno! Ko se enkrat zlekneš v udoben fotelj, si želiš cel dan preživeti pri njih. Imajo res okusne “snack-e”, čaj z meto in da o njihovem cheese cake-u ne govorim! Ljubezen na prvi pogled!

Že ko sva vstopili v Smokvico, sva se spogledali – lokacija za najin “fotošuting”! Ja! Najino modno zgodbo, ki je tudi malce čarovniško obarvana, si lahko pogledate na Manjinem blogu. Tukaj pa fotografija za pokušino:


Če ste v kraju, ki je prežet z modo ne smete mimo “Design district-a”, kjer najdete butične prodajalne srbskih ustvarjalcev. Z mano je šel prstan, narejen iz kovancev znamke MIHO design. Dela mi družbo med tipkanjem, saj nežno rožlja. :)

ALL NUT  je še ena prodajalna, ki me je navdušila. Ponuja kozmetične izdelke iz naravnih sestavin. Predvsem iz olj oreščkov. Njihova dnevna krema za obraz in olje za telo sta božanska! Všeč mi je tudi njihov rustikalen interier.

In še, in še bi lahko raziskovali. Prihranim za prihodnič in vam priporočam odkrivanje srbske prestolnice. Le dobro se oblecite, če se odpravite v zimskem času, veter zna biti neusmiljen. Za tokratni obisk hvala Manji in Daliborju, super sta in upam, da me še kdaj sprejmeta. ;)


Želite, da v rubriki NA OBISKU predstavim tudi vaš interier? Pišite mi!

One Response to "Beograd"

  1. [...] We encourage you to fly and jump straight into our world. Brooms and candy awaits you here also so click to check out how the beautiful and talented Jana Koteska experienced her weekend away from home when [...]