Anglija, kvadrat in “not boring”!

Te tri želje je imela je imela v mislih oblikovalka luksuznega stanovanja v središču Ljubljane.


Evgenija je ruska arhitektka, ki živi in dela v St. Petersburgu in je lansko leto prišla v Ljubljano ne le kot turistka, ampak jo je tukaj čakal nov projekt.  Prijateljema je prenovila stanovanje v dveh etažah, ki se nahaja v staromeščanski zgradbi v središču mesta. Zgradba je bila pred kratkim prenovljena, stanovanje pa je obsegalo veliko dnevno sobo, dve kopalnici, eno spalnico in prostor za kuhinjo v prvem nadstropju. V drugem je bila ena soba s teraso.

DEL PROSTOROV PRED OBNOVO

>> Katere prostorske spremembe ste naredilli na obstoječem objektu?

“Lastnika sta želela premestiti kuhinjo na drugo nadstropje, jo spojiti skupaj s teraso, ker sta bila prepričana, da bosta v tem prostoru preživela največ časa. Kuhinja, kot srce doma in njun priljubljen prostor je zato dobila posebno, osrednje mesto v njunem novem domovanju. Poleg nove postavitve kuhinje z jedilnico sta želela iz stanovanja pridobiti 3 spalnice, 3 kopalnice, delovno sobo in seveda dnevni prostor. Bivalne površine je skupaj za 180m2.”

PROSTORI PO PRENOVI

 Kot obiskovalko me je najbolj navdušila fuzija materialov, vzorcev, ki so se skupaj zlili v smiselno celoto. Vsekakor je oblikovalka dosegla moment “not boring”, a poleg ostale inspiracije sem sama vseeno čutila pridih zlate Rusije, ki hladni modri doda bogato in toplo protiutež.

>> Kaj je bila vaša inspiracija pri izbiri opreme za prostore, ste imeli kakšne smernice lastnikov?

“Ni veliko takšnih projektov, kjer ti lastnik popolnoma zaupa in so tvoje ideje sprejete že skoraj na prvem sestanku. Verjamem, da je na ta način tudi samo delo najbolj efektivno. Ko sem premišljevala v kakšnem stilu bi opremila stanovanje, se mi je ves čas pojavljala beseda “Anglija”. Sledila sem intuiciji, to je bila moja inspiracija. Fascinantne stenske tapete je tako oblikovala angleška oblikovalka Melissa White, pod motiv ptic se podpiše Williams Moritz, piko na i daje tudi vintage preproga, ki smo jo našli na Pariškem Maison & Objet. Pri iskanju motivov in pohištva sem imela samo tri želje: Anglija, kvadrat in NE dolgočasno.”

>> Koliko časa je trajala prenova?

“Prvič sem prišla v Ljubljano lansko leto, 18. decembra. Bilo je ravno pred Božičem in takoj sem vzljubila Ljubljano in kuhano vino na stojnicah. 18. julija smo pili vino na zaključni zabavi v prenovljenem stanovanju. Pri celotnem procesu sem zelo uživala in mislim, da se to lahko vidi tudi na končnem rezultatu.”

>> V interierju vidimo veliko prestižnih kosov, pohištvo je narejeno tudi po meri. Na koliko ocenjujete celotno prenovo?

“Na srečo mi ni bilo potrebno gledati na “budget” in v stanovanju so artikli tako iz Ikeje kot blagovne znamke Poliform, Linea Roset, Fendi in druge. Rada kombiniram nizko in visoko cenovno pohištvo skupaj. V stanovanju najdete tudi krasen italijanski kamen in keramiko iz Portugaske. Glede na celotno sliko smo na koncu vendarle porabili sprejemljivo vsoto za tako udarno spremembo in prijeten ambient, ki je presegel pričakovanja naročnika.”

Terasa zares zaživi poleti, ko lahko lastnika leže opazujeta zvezdnato nebo ali povabita prijatelje na večer druženja ob dobrem vinu in prigrizku.


Več fotografij si poglej zgoraj v gleriji! // Fotograf: Ivan Bliznetsov